duminică, 29 aprilie 2012

Recenzie - Cele treisprezece motive

 Trebuie sa recunosc ca imi este destul de greu sa ma decid daca mi-a placut cartea sau nu, intr-un fel mi-as dori sa o laud, dar in acelasi timp imi doresc si sa o fac varza in aceasta recenzie, de ce? chiar nu stiu, dar sa va spun despre ce e vorba.

Personajul principal este Hannah, o adolescenta cu probleme (foarte foarte mari), ce decide sa se sinucida, dar asta nu e tot pentru ca atunci nu ar mai fi un roman, Hannah inregistreaza pe sapte casete audio (fata-verso) 13 motive pentru care a luat aceasta decizie. Fiecare persoana care i-a oferit unul din cele 13 motive primeste dupa moartea ei casetele. Acestea ajung si la Clay, un baiat cuminte cu note mari si avand o reputatie perfecta, insa ce nu stie lumea despre el este ca a iubit-o in secret pe Hannah insa i-a fost frica de reptatia ei (falsa), iar ei i-a fost frica de reputatia lui perfecta (adevarata), dar totusi ce cauta el pe casete? nu a facut nimic rau, sau poate a facut? dar ce?...puteti afla doar citind cartea. 

Pe parcursul unei intregi nopti aflam povestea fetei prin intermediul casetelor ascultate de Clay. Desi este foarte greu sa intelegi sau sa explici ce este in mintea unui sinucigas autorul reuseste destul de bine sa ne prezinte lumea prin ochii lui Hannah, iar aici vine si problema mea, nu mi-a placut deloc ce am vazut. O fata aparent ok, poate chiar frumoasa dar care trece prin mai multe situatii jenante si rautacioase, mai bine zis 13 astfel de situatii in urma catota se sinucide. Dupa parerea mea personajul se victimizeaza si refuza ajutorul, iar motivele pentru care s-a sinucis nu mi se par foarte importante, mai ales unele din ele asupra carora nu putea face mare lucru (vezi accidentul de masina in care a fost rupt acel semn de circulatie). Sincer m-as fi asteptat sa gesesc 13 motive absolut spectaculoase, atat timp cat a luat aceasta decizie ma gandeam la niste chestii mult mult mai rele, dar creierul uman continua sa fie un mister pana si pentru cei mai buni psihologi, asa ca nimic nu e imposibil, mai ales in cazul unei depresii puternice.

Revenind cu un plus cartea este destul de bine scrisa dar acest lucru nu ma face sa trec peste singurul minus al cartii, subiectul abordat. Ok stiu, nu iti place subiectul nu citesti, dar trebuie sa recunosc ca am fost extrem de curios, am vrut sa vad ce motive ar avea cineva sa se sinucida, cred ca e una din singurele carti adresate unui public larg care sa priveasca acest subiect, asa ca nu puteam sa o ratez, dar cu ce am ramas?... Cu un sentiment de deprimare, acum serios vorbind cartea asta nu are nimic vesel in ea si cand spun nimic chiar nimic vreau sa zic. Nu tin minte sa fi gasit macar o gluma, tot ce gasesti e o poveste trista plina de rautati, si de sentimente negative, ei bine eu nu asta vreau sa citesc, nu ma ajuta cu nimic. Poate aceasta carte incearca sa iti atraga atentia asupra comportamentului pe care il ai, si aici reuseste destul de bine sa iti explice cat rau poti face chiar si printr-o mica rautate. 

In concluzie cartea este o experienta interesanta si trista, inainte de a o citi va recomand sa mai aveti pregatita o carte care sa va ridice moralul si sa nu va deprime. Sper doar sa nu imi vad blogul la ProTv din cauza ca am recomandat cartea unui sinucigas care s-a regasit in personaj si a luat o decizie asemanatoare. Acum lasand gluma la o parte cartea este dupa cum spuneam o experienta unica si chiar ar merita incercata.

P.S. Daca doriti o puteti achizitiona de la libraria online libris (aici) unde gasiti si o impresionanta colectie de carti in engleza

30 de comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Este o cartea foarte emotionala , care la sfarsit te pune pe ganduri , si iti dai seama intr-un final ca ai facut si tu multe din lucrurile spuse in cartea .

      Ștergere
  2. Este o carte trista dar totusi utila, ne invata sa fin mai atenti cu cei din jur

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da , este utila . Acum ma gandesc ca ar trebui sa o bage la lectura celor de la liceu , in alte tari se studiaza la liceu .

      Ștergere
  3. Mie, una, mi-a placut foarte mult cartea. Citind-o, realizezi ca trebuie sa fii mai atent cu cei din jurul tau, si ca unele persoane pot fi foarte fragile.Cartea are un fel de umor negru, care reuseste sa te faca sa zambesti si sa tremuri in acelasi timp.In cele din urma,cred ca Hannah nu isi dorea decat putina atentie. am si eu o prietena care a incercat sa se sinucida.Si nu dorea decat putina atentie si un prieten. La inceput ma speria, dar, dupa cateva incidente, am ajuns sa imi doresc sa o ajut.Anut trecut si-a cusut vreo 6 sau 8 cm de ata in mana.Cu un ac normal, nu chirurgical. anul asta pare o persoana cu totul diferita. Si tot ce i-a trebuit a fost un prieten.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este am citit si eu cartea si iti dau dreptate

      Ștergere
    2. Probabil de asa ceva avea nevoie si Hannah

      Ștergere
    3. Vorbesti serios cand te reri la prietena aia a ta?

      Ștergere
    4. Kristall, ceea ce spui tu este o intamplare impresionanta, prietena ta a consultat un medic specializat?

      Ștergere
    5. Chiar sunt persoane care se simt singure.Merey cred ca vei avea nevoie de o persoana care sa te asculte.:)

      Ștergere
  4. o carte controversata...multe pareri pro si contra..ceea ce face din ea o carte excelenta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar ca e o carte controversata

      Ștergere
    2. In mare probabil din cauza subiectului abordat, e un subiect tabu

      Ștergere
    3. Aveti dreptate, probabil asta e motivul

      Ștergere
  5. Eu nu am citit cartea, dar nu ma atrage nici subiectul

    RăspundețiȘtergere
  6. Cred ca e buna carte o voi citi si eu

    RăspundețiȘtergere
  7. Abia astept sa fac rost de cartea asta

    RăspundețiȘtergere
  8. Vreau si eu sa o citesc.Ador aceste subiecte dramatice.:)

    RăspundețiȘtergere
  9. Sper sa fac rost de cartea asta si sa o citesc si eu, deoarece vad multe pareri pro si contra legate de ea, fiecare dintre noi intelegand altfel situatia in care s-a aflat Hannah si savarsirea gestului ei.

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu am citit.o si mi.a placut o recomand!

    RăspundețiȘtergere
  11. Abia astept sa o citesc si eu

    RăspundețiȘtergere
  12. cu siguranta o voi cumpara mai ales ca are atatea recomandari

    RăspundețiȘtergere
  13. Asa este , realizezi multe lucruri , dar totusi nu sunt de acord cu ce a facut Hannah . Serios , adica multe din acele lucruri mi se intampla si mie aprope zi de zi , si ce fac eu ? oae ce fac ? le ingor . Dece mi-as bate capul cu niste copii tampiti , care fac speculatii si zvonuri pe seama mea ?

    RăspundețiȘtergere
  14. Dar mi se pare cam trist felicitari pentru recenzie

    RăspundețiȘtergere