marți, 10 aprilie 2012

Recenzie - Misery

Intrebare: poate un roman al carui actiune se desfasoara in majoritatea timpului intr-o singura camera cu doar doua personaje sa te faca sa nu il poti lasa din mana? e posibil oare ca o carte ce la prima vedere nu are nici un strop de actiune, sa cuprinda defapt mai multa actiune decat o intreaga serie de romane? Atunci cand autorul e marele maestru Stephen King raspunsul e clar DA. 
Trebuie sa recunosc ca mi-a placut la nebunie aceasta carte desi e scrisa in anul 1987, poate concura cu mare usurinta cu toate noutatile editoriale. 
Mult timp m-am intrebat, ce face o carte sa fie cu adevarat buna, de unde stii ca ai dat peste o carte mediocra sau peste un bestseller? Raspunsul mi-a venit odata cu Misery, atunci cand o carte iti ramane in memorie, mult timp dupa ce ai terminat-o de citit poti spune ca a fost cu adevarat o carte buna.


In introducere cartea il prezinta pe Paul Sheldon, un autor de succes ce scrie doar doua tipuri de romane, foarte bune si bestselleruri. Dar ce se intampla  atunci, cand in urma unui grav accident de masina (datorat in mare si faptului ca era beat) Paul este salvat de cel mai mare fan al sau (atat la propriu cat si la figurat) Annie, o fosta asistenta medicala psihopata, si extrem de periculoasa? Aceasta il obliga sa reinvie unul din personajele cartilor sale doar pentru ea si anume pe Misery, iar pentru a se asigura ca acesta va fi unul din cele mai bune romane ale sale dar si pentru a fi sigura ca Paul nu va incerca sa evadeze, nu se da inlaturi de la nimic, nici chiar de la folosirea drogurilor, sau a torturii. Cateva scenele momorabile ale cartii sunt acelea cand Annie ii taie lui Paul laba piciorului cu toporul, sau degetul mare al mainii cu un fierastrau electic. Desi violenta si mai ales cruzimea, se gasesc din plin, nu acestea sunt elementele de baza ale cartii, autorul punand accentul pe trairile personajelor, astfel pagina cu pagina traiesti groaza prin care trece Paul Sheldon, il compatimesti si incerci alaturi de el sa gasesti o portita de scapare din mainile psihopatei Annie.... dar oare va reusi el sa scape? Puteti afla doar daca aveti curajul sa cititi cartea.


In concluzie Stephen King marele maestru al romanului horror, da o noua lovitura cu aceasta carte, demonstrandu-ne ca nimic nu este imposibil si reusind sa creeze un nou roman plin de suspans, descrierile amanuntite iti creeaza o imagine vizuala foarte apropiata de cea a realitatii, dar trairile personajelor descrise intr-un mod excelent pur si simplu te ingrozesc si te fac sa citesti cartea cu sufletul la gura.


Nota personala: 10/10


Cartea poate fi comandata de la libraria online libris la un pret mai mult decat bun, gasiti de asemenea si o selectie de carti in engleza, pentru mai multe detalii click aici 

18 comentarii:

  1. Va invit pe blogul meu la un concurs: http://fantasybooks-27.blogspot.com/2012/04/primul-concurs.html

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu mai demult am citit Shining – Stephen King e buna , iubitori genului sigur o vor adora.

    RăspundețiȘtergere
  3. am citit acum multi ani aceasta carte..hm , nu pot spune ca e scriitorul meu preferat, imi placea in liceu, acum mai putin

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesanta recenzia :) Multumim!

    P.S. Organizez un concurs pe blogul meu:http://inabookshelf.wordpress.com/2012/04/11/concurs-de-primavara/

    Poate vrei sa participi :)

    RăspundețiȘtergere
  5. King are un har in a le face cititorilor "piele de gaina" daca ma intelegi. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tocmai de asta nu vreau eu sa citesc cartea :))

      Ștergere
  6. o am in biblioteca , dar inca nu m-am incumetat sa o citesc

    RăspundețiȘtergere
  7. Misto, poate o sa o citesc si eu candva

    RăspundețiȘtergere
  8. Dupa aceasta recenzie imi pare rau ca nu am citit nicio carte a acestui autor:|

    RăspundețiȘtergere
  9. Pare destul de buna cartea, o sa o citesc

    RăspundețiȘtergere
  10. Pare a fi o carte horor...nu e genul meu

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu am mai auzit de aceasta carte pana acum. Poate pe viitor...

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu stiu daca am un stomac destul de tare pt a putea citi aceasta carte !

    RăspundețiȘtergere
  13. Nici eu nu cred ca m-as incumeta sa o citesc :-s Coperta nu ma atrage

    RăspundețiȘtergere
  14. eu ador cartile lui stephen king :X

    RăspundețiȘtergere
  15. este o carte interesanta....pt cei carora le place genul

    RăspundețiȘtergere