Colecţia Strada Ficţiunii a Editurii ALLFA s-a îmbogăţit cu şase noi titluri:
Fiul, de Michel Rostain
Este povestea unui tată care este forţat să se obişnuiască cu dispariţia fiului său, ce moarte din cauza unei meningite fulgerătoare. Michel retrăieşte ultimele momente petrecute cu fiul său, Lion.
Împăcarea cu absenţa este însă cu atât mai dificilă cu cât ultimele lor clipe s-au numărat printre cele mai fericite.
Cartea este scrisă sub forma unui discurs al fiului care îşi urmăreşte părinţii de dincolo de moarte. “Fiul” constituie o declaraţie de dragoste cu un timbru original şi ironic care încearcă să umple golul lăsat în urmă de Lion.
Abel şi Joaquín sunt prieteni din copilărie. Abel e sociabil, prietenos, răsfăţat de soartă – pe scurt, un învingător, pe când Joaquín e antipatic, retras şi studios, plin de sine şi, mai ales, invidios.
Cei doi aleg căi diferite în viaţă: Abel devine artist, iar prietenul lui studiază medicina. Abel se căsătoreşte cu Helena, verişoara lui Joaquín, de care şi acesta din urmă este îndrăgostit.
Cu multă fineţe psihologică, Miguel de Unamuno construieşte în “Abel Sanchez. Sfântul Manuel cel Bun” o variaţie modernă pe tema mitului lui Cain şi Abel.
Calvino spune povestea Italiei fasciste, în plin război mondial, unde Pin, un băiat fără prieteni sau repere, încearcă să se agaţe de cei mari, de obiceiurile şi obsesiile lor: arme, băutură, sex, crime. Rămas doar cu o soră prostituată faţă de care se simte complet înstrăinat, Pin îşi găseşte pentru scurt timp refugiul într-o tabără de partizani, închegată din personaje pitoreşti şi tragice în acelaşi timp: Văru’, Pişichieru’, Şchiopu’, Piele.
După ce este părăsită în mod umilitor de cel cu care avea o relaţie de 9 ani, Solidea îşi conştientizează brusc condiţia: fără iubit, fără slujbă şi o carieră de succes.
Totuşi, speranţa renaşte odată cu descoperirea Facebook-ului şi a fostei iubiri din liceu, Edoardo.
Crescută de tatăl ei, Yakob, negustor de covoare, şi de mama vitregă, Ruxandra, Eleonora Cohen este un copil-minune, dăruit cu o voinţă nemaivăzută.
La doar opt ani, Eleonora ajunge pe malurile Bosforului, la răscruce de lumi, unde începe o nouă viaţă. Când excentricul Sultan Abdulhamid al II-lea o numeşte sfătuitoarea sa de taină, drumul măririi şi al bogăţiei i se deschide ameţitor în faţă.
,,Shantaram este o superbă poveste despre dragoste, despre viaţă, dar mai ales despre dragoste de viaţă. O definiţie magistrală a luptei pentru supravieţuire.”
Grigore Cartianu, Adevărul