duminică, 1 iulie 2012

Recenzie - Clanurile de pe Alpha


Acum cateva ore am terminat si eu de citit cartea Clanurile de pe Alpha (cu aceasta ocazie doresc si sa le multumesc celor de la Adevarul Shop pentru ca mi-au oferit aceasta ocazie).


In aceast volum Philip K. Dick ne introduce intr-o lume imaginara, in care spatiul numai este de mult o limita, astfel avem de-a face un un SF clasic din toate punctele de vedere, intalnim civilizatii extraterestre, planete indepartate, oameni (sau extrateresti) cu puteri supranaturale, si desigur nelipsitii men in black aici reprezentati de CIA.

Actiunea cartii are in prin plan o colonie din sistemult solar Alpha, mai precis colonia de pe satelitul Alpha III M2, ei bine pana aici nimic special, doar ca pe parcurs, asta daca nu ne-am dat seama inca din primul capitol acesti colonisti nu sunt chiar normali, ba din potriva toti sunt fostii pacieni ai unui spital de boli psihice abandonat de terrani.

 In scurt timp firul narativ se imparte in doua, pe de o parte putem vedea ce se intampla pe Alpha III M2, si credeti-ma ca avem ce vedea. Intreaga structura a societatii lor este alcatuita in functie de bolile psihice ale pacientilor, astfel pe planeta intanlindu-se mai multe clanuri, fiecare cu boala lui, insa toate unite impotriva unui dusman comun, mai mult sau mai putin real. In al doilea plan narativ avem de-a face cu doctorul psiholog Mary, ce urmeaza a fi trimis pe planeta pentru a ii trata pe pacienti si a revendica satelitul drept colonie terrana, si pe sotul ei Chuck, care are parte de multe... nazdravanii,  v-am spus si ca cei doi incearca sa se omoare unul pe altul in urma unui divort? 

Ei bine ce credeti ca se intampla cand adaugam aceste elemente, plus o molusca extraterestra (defapt cred ca e ciuperca) atotstiutoare ce poate citi gandurile oamenilor, un comedian cu multe implicatii politice urmarit  de CIA, si desigur CIA toate aceste personaje amestecate si aruncate ghici unde? Exact pe Alpha III  M2. Ei bine daca nu v-ati dat deama va spun eu multa actiune si intamplari palpitante, sa numai zic si de rasturnarile de situatie destul de frecvent intanlite (chestia asta chiar mi-a placut, in ziua de azi multe carti sunt previzibile).

Acum daca ma intrebati ce parere mi-a lasat cartea, va spun cu toata sinceritatea ca mi-a placut, a fost ceva diferit din punct de vedere a temei, autorul are un stil simplu si clar, nu mi s-a intamplat sa ma incurc in personaje sau in descrieri inutile, iar actiunea a fost destul de captivanta incat sa ma incante, sa nu mai zic de tema cartii care mi sa parut super si un final neasteptat, ba chiar fericit... intr-o oarecare masura

Daca v-am facut curiosi in legartura cu actiunea cartii gasiti mai multe detalii aici, unde de asemenea o si puteti comanda la un pret avantajos


12 comentarii:

  1. Pare a fi o carte foarte interesanta

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma simpt chiar aiurea ca nu am citit niciodat o carte SF :(, cred ca o sa incep, recenzia asta mi-a atras atentia asupra lor

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca e o carte buna, cand mai strang niste bani o cumpar sigur

    RăspundețiȘtergere
  4. Chiar imi place recenzia

    RăspundețiȘtergere
  5. O recenzie chiar atractiva, cred ca e o carte buna

    RăspundețiȘtergere
  6. Cred ca e o carte buna, mi-ar placea sa o citesc si eu

    RăspundețiȘtergere
  7. O recenzie foarte buna, dar cred ca si cartea e foarte buna, abia astept sa o citesc

    RăspundețiȘtergere
  8. Cred ca voi citi si eu cartea, pe mine una ma pasioneaza mai de mult psihologia

    RăspundețiȘtergere
  9. Aveam de mult timp cartea asta in vizor, doar ca s-au adunat altele si a trecut pe plan secund. Acum vazand recenzia imi dau seama ca e interesanta. Ar trebui sa o pun in prim-planul listei.

    RăspundețiȘtergere