sâmbătă, 7 iulie 2012

Recenzie - Magicianul


Ok, deci am terminat de citit inca una din cartile primite de la Adevarul Shop, si pe langa faptul ca vreau sa le multumesc pentru aceasta carte vreau sa le multumesc si pentru ca fara ei probabil nu mi-as fi facut atat de repede timp pentru ea. 


Da ati ghicit bine e inca o carte pe care vreau sa o laud, si chiar merita laudata din plin  dar inainte de asta vreau sa va avertizez ca e o carte monstru. Monstru atat la figurat cat si la propriu deoarece are peste 700 de pagini, mai exact 728 de pagini. Trebuie sa recunosc ca m-au luat pana si transpiratiile citind-o, dar niciodata pe parcursul lecturii nu am simptit-o ca pe o povara, ba din contra imi doream sa nu se termine, sa fie mai lunga, desi credeti-ma ca 700 de pagini nu sunt chiar o nimica toata. Aici am putea privi alegerea autorului ca un pariu. Daca cartea era plictisitoare cele 700 de pagini erau o povara si realmente autorul ar fi pierdut pariu, dar daca reusea sa scrie o lucrare complexa si captivanta pariul era castigat iar numarul mare de pagini era o adevarata incantare.

Poate cartea mi sa parut atat de buna si datorita faptului ca sunt cam plictisit de numeroasele romane fantasty care de o buna bucata de vreme nu au mai adus nimic nou decat aceeasi fictiune usoara cu mici modificari. Aveam nevoie de o carte fara supranatural, nu spun ca aici nu ar fi prezent, insa este prezent doar in imaginatie, mi-a placut mult faptul ca desi de cateva ori anumite intamplari par foarte bine a fi supranaturale totul se dovedestea a fi doar un fals iar eroul nostru isi da seama inca de la inceput, fara a pune niciodata la indoiala realitatea. 

Fara sa va spun prea mult cartea de fata este in mare un joc al mintii si al hazardului. Singurile lucruri de care poti fi cat de cat sigur sunt primele capitole, dupa care cartea se transforma in una dintre cele mai captivante si misterioase carti pe care le-am citit vreodata, fara sa o laud aiurea trebuie sa recunosc ca m-a surprins, nu ma asteptam la asa ceva. Pe parcursul actiunii adevarul se imbina cu minciuna, tradarea cu fidelitatea reiesind o combinatie exploziva ce pe la mijlocul cartii reuseste sa te bage in ceata. Iar aici nu ma refer la faptul ca poti incurca personajele sau chestii de genu asta, te baga in ceata in privinta adevarului, astfel ajungi sa traiesti alaturi de personaj o totala confuzie o trecere rapida de la extaz la disperare, ajungand sa te intrebi daca mai este ceva cu adevarat real. 

Un alt lucru care mi-a placut la carte a fost si modul in care se desfasoara actiunea, incepe usor, punctul de maxima intensitate este undeva pe la mijlocul cartii si spre deosebire de cartile mai ,,noi`` nu tine doar un capitol ci capitole intregi, iar spre final actiunea se diminueaza lasandu-te oarecum confuz, avand un final deschis ce lasa loc de interpretari. 

Rezumand la cateva cuvinte cartea putem spune doar atat: Jocul de-a Dumnezeu, elementul ei dominant fiind misterul si rasturnarile de situatie, ce trebuie sa recunosc ca sunt atat de dese cum nu cred ca am mai intanlit in alte romane, daca ar fi sa inchei cu o concluzie, nu as putea scrie doar un rand ci poate pe putin vreo 50 asa ca voi lasa sa vorbeasca pentru mine unul din aforismele intinlite in carte. Nimic nu e adevarat, totul e permis.

Pentru mai multe detalii despre carte click aici.

11 comentarii:

  1. O recenzie foarte frumoasa, cred ca si cartea e buna, m-ai convins sa fac rost de ea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu care credeam ca aceste carti sunt neinteresante, imi aduceau asa aminte de mara, de ion, nustiu de ce :D, se pare ca m-am inselat

      Ștergere
    2. Cum sa fie neinteresante? :O sunt o multime de carti interesante, desi sincer copertile sunt cam prea simple pentru gustul meu :D

      Ștergere
  2. Imi place, e putin altfel decat restul recenziilor, se vede ca ti-a placut

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar imi place descrierea ta si mai facut curioasa

    RăspundețiȘtergere
  4. Deci e o carte foarte misterioasa... imi place

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred ca e o carte buna, daca zic ca de mult nu ai mai citit una asa misterioasa

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu am citit cartea cu ceva timp in urma de la biblioteca si pot spune ca DjKosta are dreptate e o carte buna si plima de mister

    RăspundețiȘtergere
  7. O recenzie care te captiveaza cu adevarat

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu am prostul obicei de a alege -de cele mai multe ori- cartile dupa coperta:D. Desi cred ca m-ar ucide cartea asta pana as termina-o, totusi e pe lista:D. Nu sti de alta varianta?

    RăspundețiȘtergere