duminică, 25 martie 2012

Recenzie - Divergent

Sincer prima data cand am aflat ca Divergent va aparea la noi in tara, m-am gandit la jocurile foamei. Crezand ca este o copie ieftina nu mi-am facut mari asteptari, si am citit-o mai mult pentru coperta (de ce sa nu recunosc coperta mi se pare superba). Ei dragii mosului dar ce am descoperit noi oare? O carte care mi-a intrecut oarecum asteptarile initiale (desi tot mai cred ca autoarea s-a inspirat din jocurile foamei). Actiunea de ce sa nu recunosc este destul de captivanta, si usor de urmarit, petrecandu-se intr-un viitor post-apocaliptic lumea fiind impartita in cinci factiuni si anume:
-Neinfricarea: aici intra persoanele ce nu cunosc frica, pentru ei nu exista limite
-Erudiatia: aici se incadreaza oamenii calculati si inteligenti; inteligenta pura, calcule infinite, la ei totul se bazeaza pe numere, procente si actiuni atent calculate
-Prietenia- este factiunea celor pasnici, nu deranjeaza pe nimeni si nimeni nu ii deranjeaza pe ei
-Candoarea: este factiunea adevarului, pentru membrii acestei factiuni adevarul este cel mai valoros lucru al lor, la ei nu exista minciuna doar adevar.
-Abnegatia- cei altruisti, care ar face totul pentru binele celor din jur, persoana lor contand de multe ori prea putin.


Sincer sa fiu mie unul nu mi-ar placea sa traiesc intr-o asemenea lume, diferentele fiind mult prea marii, unii putand beneficia de avantaje net superioare fata de altii, totusi din toate aceste elemente ar putea iesi o poveste foarte captivanta (zise ElKosta), dar... sa vedem ce a facut autoarea.


Personajul principal al romanului este Beatrice Prior (nascuta si crescuta in Abnegatie). Odata cu implinirea varstei de 16 ani fiecare adolescent este pus sa isi aleaga factiunea, odata aleasca aceasta nu va mai putea fi schimbata pana la moarte. Astfel tanara noastra eroina va fi pusa sa aleaga daca va ramane alaturi de parintii ei, sau va alege o alta factiune, totusi pentru a lua decizia corecta oricine poate da un test in urma caruia ii va fi indicata o factiune, doar ca... in cazul lui Beatrice testul pare sa complice mai mult lucrurile decat sa le usureze.
In momentul cel mare Beatrice va face o alegere, cel putin surpinzatoare, de asemenea in noua factiune isi va schimba numele in Tris isi va face si prieteni dar dusmani, ba chiar se va indragosti. De apreciat este si  felul subtil in care Tris isi va da seama ca intre ea si Four (unul dintre instructorii ei) este mai mult decat prietenie si incredere. Ce se intampla in continuare va las pe voi sa descoperiti deoarece nu vrea sa va stric placerea de a citi cartea povestind intreaga actiune.Totusi va mai spun atat, un razboi e pe cale sa inceapa.


In mare cartea mi-a placut si o recomand celor pasionati in special de genul distopic dar si de fantasy


Nota personala: 8,5/10
Click pe carte pentru fragment

Cartea poate fi comandata de la libraria online libris, unde gasiti de asemenea si o selectie de carti in engleza, pentru mai multe detalii click aici 



8 comentarii:

  1. Imi place recenzia ta! Sunt de acord cu faptul ca ar fi foarte greu sa traiesti intr-o astfel de lume.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da sunt de acord, nu cred nici mie ca mi-ar placea sa traiesc intr-o astfel de lume :l
    Dragut blog :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Cartea aceasta este cu adevarat captivanta.Cand a aparut nici eu nu am vrut sa o citesc fiindca nu credeam ca e o 'carte buna' ,dar a devenit una dintre preferatele mele!

    RăspundețiȘtergere
  4. Am citito si pot spune ca este una dintre cartile mele favorite

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu sper sa o citesc cat mai repede

    RăspundețiȘtergere