duminică, 4 martie 2012

Mana dreapta a diavolului




John Saul este unul dintre maestii genului horor, fiind adesea comparat cu Stephen King, iar in opinia multor cititori fiind considerat chiar mai bun. Mana dreapta a diavolului este in opinia mea unul dintre cele mai bune romane ale sale. Romanul incepe brusc cu o segventa horor aceasta fiind si una din caracteristicile cartilor sale deoarece mai toate urmaresc un tipar asemanator. Inceput brusc mai scary ...liniste ...  actiune + horor, insa fara a fi deloc plictisitoare, previzibile sau repetitive. Dupa prima segventa romanul urmaza tiparul mentionat mai sus si ne prezinta viata familiei Conway. O familie aparent linistita insa in realitate tulburata de pasiunea lui Ted (capul familiei) pentru bautura. In curand familia va afla ca in urma mortii matusii lui Ted au mostenit o casa, care din intamplare este si bantuita. Odata ajunsi la noua lor casa, se hotarasc sa se mute aici si sa isi deschida un hotel, insa odata cu mutarea in noua lor casa (ce trebuie serios reparata) apar si problemele. Ce constau pentru inceput in cosmaruri si in ostilitarea celorlalti membri ai orasului. In scurt timp insa se vor petrece lucruri din ce in ce mai ciudate, in timp ce Ted va renunta peste noapte la bautura si va deveni tatal ideal, fiul lor Jared va deveni dintr-un copil model un rebel si... chiar mai rau, lucruri din ce in ce mai ciudate se pertec in casa. Cosmarurile vor continua si vor bantui in special visurile sorei lui Jared, Kim. Dar daca cosmarurile sunt defapt reale si ceea ce Kim viseaza despre tatal ei si despre fratele ei chiar se petrece in realitate?... daca ei chiar au fost posedati de spiritul ce bantuie casa?... iar singurul lucru ce o poate proteja pe Kim de planurile entitatii malefice este doar o mica cruce de aur primita de la matusa ei chiar inainte de a isi da sulfetul?. Sau totul se petrece doar in imaginatia ei, datorita respingerii celorlalti din oras si datorita schimbarilor suferite in urma mutatii? Puteti alfa raspunsul doar citind cartea.
Personajele romanului sunt riguros create si puternic individualizate fiindu-ti usor sa te atasezi de ele, cum poti afla asta si singur? Destul de simplu, daca iti pare rau atunci cand personajele patesc ceva sau ies din scena atunci autorul a facut o treaba buna, dar daca iti este indiferent atunci autorul nu a facut mare lucru in aceasta privinta. Dar in cazul lui John Saul nici nu se pune problema, personajele sale fiind exceptionale si veridice.
Dupa citirea cartii am ramas cu o impresie buna si cu o gaura in banii de pe card, deoarece nu m-am putut abtine si am mai comandat cateva carti scrise de acest autor.

Plusuri
Rasturnarile de situatie, actiunea alerta, imaginea oraselului de provincie si personajele.
Minusuri
n/a
Nota personala   9.5/10

Click pe carte pentru fragment.
Cartea poate fi comandata de la libraria online libris, unde gasiti de asemenea si o selectie de carti in engleza, pentru mai multe detalii click aici 


14 comentarii:

  1. Pare interesant, desi sincera sa fiu nu sunt adepta a genului horror. Imi imaginez toate secventele mult prea bine si nu reusesc sa termin cartile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu, m-am speriat numai cat am citit fragmentul ala

      Ștergere
  2. wow..Nu-mi vine sa cred ca am gasit recenzie la aceasta carte:D
    John Saul e unul dintre maestrii genului horror. Mai ai alta carte de el?

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, mai am vocile raului si intuneric :), poate imi fac timp sa scriu si despre ele

    RăspundețiȘtergere
  4. Poate o sa o cumpar, nu sunt sigura

    RăspundețiȘtergere
  5. Pare interesanta ! Adica nu am mai citit o carte cu adevarat horror pana acum , deci chiar sunt curioasa :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Interesanta recenzie! Mi-ar placea sa o citesc, sa vad daca parerile o sa coincida :)

    RăspundețiȘtergere
  7. pare destul de interesanta cartea

    RăspundețiȘtergere
  8. Draguta cartea sper sa o citesc cat mai repede

    RăspundețiȘtergere
  9. Foarte interesanta cartea. Nu ai timp sa te plictiseti. Deja abia astept sa mai citesc din cartile lui. S-ar putea sa ajung la concuzia ca este mai bun chiar si decat Stephen King.

    RăspundețiȘtergere
  10. Foarte interesanta cartea. Nu ai timp sa te plictiseti. Deja abia astept sa mai citesc din cartile lui. S-ar putea sa ajung la concuzia ca este mai bun chiar si decat Stephen King.

    RăspundețiȘtergere
  11. Foarte interesanta cartea. Nu ai timp sa te plictiseti. Deja abia astept sa mai citesc din cartile lui. S-ar putea sa ajung la concuzia ca este mai bun chiar si decat Stephen King.

    RăspundețiȘtergere
  12. Ce ti-as mai trage niste ''segvente'' peste bot. Pune dracului mai intai mana pe o carte de gramatica si lasa literatura!

    RăspundețiȘtergere